



Έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας
Ο έλεγχος της πνευμονικής λειτουργίας περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δοκιμών που μετρούν πόσο καλά οι πνεύμονες εισπνέουν και εκπνέουν αέρα και πόσο αποτελεσματικά μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα.
Οι 3 κύριες δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας είναι η σπιρομέτρηση, η μέτρηση του όγκου των πνευμόνων και η δοκιμή ικανότητας διάχυσης. Κάθε μία από αυτές τις εξετάσεις παρέχει διαφορετικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τη λειτουργία των πνευμόνων και βοηθά στη διάγνωση και παρακολούθηση αναπνευστικών παθήσεων.
Σπιρομέτρηση
Είναι μια εξέταση για την εκτίμηση της καλής λειτουργίας των πνευμόνων. Θα σας ζητηθεί να εισπνεύσετε σε ένα επιστόμιο που συνδέεται με ένα όργανο που ονομάζεται σπιρόμετρο. Το σπιρόμετρο μετρά την ποσότητα αέρα που εισπνέουν οι πνεύμονες και εκπνέουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί να σας ζητηθεί να αναπνεύσετε κανονικά ή να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να εκδιώξετε την αναπνοή δυνατά.
Η ποσότητα αέρα που εκπνέετε κατά τη διάρκεια μιας καταναγκαστικής αναπνοής (ονομάζεται “αναγκαστικός όγκος εκπνοής” ή FEV) και η συνολική ποσότητα αέρα που εκπνέετε κατά τη διάρκεια της δοκιμής (που ονομάζεται “αναγκαστική ζωτική ικανότητα” ή FVC) είναι σημαντικά μέτρα που θα βοηθήσουν στη διάγνωση της κατάστασής σας στην παρακολούθηση της ανταπόκρισής σας στη θεραπεία.
Η σπιρομέτρηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση αποφρακτικών πνευμονικών παθήσεων όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για ένα τεστ σπιρομέτρησης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αποφυγή χρήσης του βρογχοδιασταλτικού ή της συσκευή εισπνοής σας για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από τη σπιρομέτρηση, αποφυγή αλκοόλ και βαριών γευμάτων ή έντονης άσκησης λίγες ώρες πριν από την εξέταση. Στην ιδανική περίπτωση, απαγορεύεται το κάπνισμα 24 ώρες πριν από τη δοκιμή.
Μέτρηση όγκου πνευμόνων (πληθυσμογραφία)
Η πληθυσμογραφία είναι μια ανώδυνη διαδικασία που μετρά τη συνολική χωρητικότητα των πνευμόνων (πόσο αέρα μπορεί να συγκρατήσει ο πνεύμονας). Αυτός ο τύπος εξέτασης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην αξιολόγηση περιοριστικών πνευμονικών παθήσεων, στις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να εισπνέει φυσιολογικό όγκο αέρα. Περιοριστικές πνευμονικές παθήσεις μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή ή ουλές του πνευμονικού ιστού ή από ανωμαλίες στους μυς ή στο σκελετό του θωρακικού τοιχώματος.
Κατά τη διάρκεια της πληθυσμογραφίας, θα καθίσετε σε έναν αεροστεγή θάλαμο, θα εισάγετε έναν αναπνευστικό σωλήνα στο στόμα σας και θα εισπνεύσετε και θα εκπνεύσετε έναν μετρημένο όγκο αέρα. Στη συνέχεια, ένα κλείστρο θα κλείσει τον αναπνευστικό σωλήνα και θα σας ζητηθεί να αναπνέετε από την αντίσταση του κλείστρου. Αυτό θα προκαλέσει αύξηση του όγκου του στήθους σας και αυτή η αύξηση του όγκου του θώρακα θα μειώσει ελαφρώς τον όγκο στον αεροστεγές θάλαμο. Με τη σειρά της, η πίεση μέσα στο κουτί θα αλλάξει και αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό του συνολικού όγκου των πνευμόνων σας.
Για να προετοιμαστείτε για την πληθυσμογραφία, φορέστε άνετα ρούχα που δεν θα περιορίσουν την αναπνοή σας και αποφύγετε να τρώτε βαριά γεύματα για τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τη δοκιμή.
Δοκιμή χωρητικότητας διάχυσης (DLCO)
Για να προσδιορίσετε πόσο αποτελεσματικά οι πνεύμονες σας μεταφέρουν οξυγόνο από τον αέρα στην κυκλοφορία του αίματος σας, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποήσεις μια δοκιμή χωρητικότητας διάχυσης (ονομάζεται επίσης DLCO, που σημαίνει «ικανότητα διάχυσης του πνεύμονα για μονοξείδιο του άνθρακα»).
Η ικανότητα διάχυσης μετριέται όταν αναπνέετε μονοξείδιο του άνθρακα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συχνά μόνο 1 αναπνοή. Όταν εκπνέετε, μετράται η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα. Η διαφορά στην ποσότητα που εισπνέεται και στην ποσότητα που εκπνέει επιτρέπει στον γιατρό σας να εκτιμήσει πόσο γρήγορα το αέριο (οξυγόνο) μπορεί να ταξιδέψει από τους πνεύμονες στο αίμα σας. Η μειωμένη ικανότητα διάχυσης μπορεί να υποδηλώνει διάμεση πνευμονική νόσο και ίνωση.
Για να προετοιμαστείτε για το DLCO, αποφύγετε τα βαριά γεύματα για λίγες ώρες πριν από τη δοκιμή και μην καπνίζετε για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη δοκιμή. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες.
Δοκιμή καρδιοπνευμονικής άσκησης (CPET)
Δύσπνοια μπορεί να προκληθεί από μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων ή της καρδιάς σας. Ο εξελιγμένος έλεγχος καρδιοπνευμονικής άσκησης (CPET) επιτρέπει στον γιατρό σας να κάνει αυτή τη διάκριση επί τόπου.
Ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει CPET για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, ενδέχεται να υποβληθείτε σε CPET ως προφύλαξη πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Εάν έχετε καρδιακή ή πνευμονική νόσο, το CPET μπορεί επίσης να βοηθήσει τον γιατρό σας να καθορίσει ποιο επίπεδο άσκησης είναι κατάλληλο για εσάς και εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Το CPET μετρά πώς αντιδρούν οι πνεύμονες, η καρδιά και οι μύες σας στην άσκηση. Οι δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας ένα σταθερό ποδήλατο ή διάδρομο. Καθώς ασκείστε, θα γίνονται μετρήσεις της ποσότητας αέρα που αναπνέετε, του οξυγόνου που χρειάζεστε και του πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά χτυπά η καρδιά σας. Ανάλογα με τον τύπο του τεστ, μπορεί να φοράτε μάσκα προσώπου ή επιστόμιο και να εφαρμόσετε ηλεκτρόδια στο στήθος σας για να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα της καρδιάς σας.
Δύο από τις πιο κοινές εξετάσεις καρδιοπνευμονικών ασκήσεων είναι η δοκιμή VO2 max και η δοκιμή αναερόβιου κατωφλίου. Οι ανωμαλίες στο μέγιστο VO2 ή / και το αναερόβιο όριό σας μπορεί να υποδηλώνουν μια κατάσταση όπως ΧΑΠ, ισχαιμική καρδιακή νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή πνευμονική υπέρταση.
Για να προετοιμαστείτε για δοκιμή καρδιοπνευμονικής άσκησης, μην τρώτε για 2 ώρες πριν από τη δοκιμή, αποφύγετε να πίνετε υγρά για 1 ώρα πριν από τη δοκιμή και μην καπνίζετε για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από τη δοκιμή. Πρέπει να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες.
Μέγιστη δοκιμή VO2
Το VO2 max (ονομάζεται επίσης «πρόσληψη οξυγόνου») αναφέρεται στον μέγιστο όγκο οξυγόνου που μπορείτε να μεταβολίσετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όσο υψηλότερο είναι το μέγιστο VO2, τόσο περισσότερο μπορείτε να ασκηθείτε. Το VO2 max μετράται με την άσκηση σε διάδρομο ή στάσιμο ποδήλατο ενώ αναπνέετε μέσω ενός συστήματος βαλβίδας 2 κατευθύνσεων. Ο αέρας θα εισέλθει μέσω του δωματίου, αλλά θα λήξει μέσω αισθητήρων που μετρούν τον όγκο και τη συγκέντρωση οξυγόνου. Η ένταση της άσκησής σας θα αυξηθεί σταδιακά αλλάζοντας την ταχύτητα ή την κλίση του διαδρόμου ή την αντίσταση στο ποδήλατο. Καθώς αυξάνεται η ένταση του φόρτου εργασίας σας, έτσι και η κατανάλωση οξυγόνου σας, μέχρι να φτάσει στο αποκορύφωμά της. Αυτή η κορυφή είναι το μέγιστο VO2 σας.
Δοκιμή αναερόβιου κατωφλίου
Το αναερόβιο κατώφλι είναι το σημείο στο οποίο οι μύες σας χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο από ό, τι μπορεί να προσφέρει η καρδιά και οι πνεύμονες. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, το γαλακτικό αρχίζει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος σας. Όπως με το VO2 max, όσο υψηλότερο είναι το αναερόβιο όριό σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να ασκηθείτε. Η μέτρηση του αναερόβιου κατωφλίου συνεπάγεται τη λήψη δειγμάτων αίματος (συνήθως ένα τσίμπημα στον αντίχειρα) κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής άσκησης ενώ η ένταση αυξάνεται προοδευτικά.
Μελέτες οξυμετρίας
Η οξυμετρία είναι μια ανώδυνη και μη επεμβατική μέθοδος για τη μέτρηση της ποσότητας οξυγόνου στο αίμα. Συνήθως περιλαμβάνει ένα κλιπ τοποθετημένο στο αυτί ή το δάχτυλο. Το κλιπ είναι προσαρτημένο σε μια συσκευή (το οξύμετρο) που μεταδίδει μια δέσμη φωτός μέσω των αιμοφόρων αγγείων και μετρά πόση ποσότητα φωτός απορροφάται από οξυγονωμένο και αποξυγονωμένο αίμα.
Ένας τεχνολόγος μπορεί να παρακολουθεί τις μετρήσεις του αίματος σας για αρκετά λεπτά ενώ κάθεστε για να αξιολογήσετε τα επίπεδα οξυγόνου σας σε ηρεμία, χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο. Στη συνέχεια, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικό οξυγόνο για να φέρει την οξυγόνωση σας στο επίπεδο που έχει συστήσει ο γιατρός σας.
6min test, 6λεπτη δοκιμασία βάδισης
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλει να παρατηρήσει τα επίπεδα οξυγόνου σας ως απόκριση στην άσκηση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός θα σας ζητήσει να περπατήσετε με ένα κλιπ αισθητήρα οξυμετρίας στη θέση του για 6 λεπτά. Εάν το επίπεδο οξυγόνου σας μειωθεί, μπορεί να σας ζητηθεί να επαναλάβετε τη δοκιμή με συμπληρωματικό οξυγόνο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί με αυξανόμενες ποσότητες οξυγόνου έως ότου τα επίπεδα σας είναι επαρκή.
Νυχτερινή οξυμετρία
Η νυχτερινή οξυμετρία είναι η μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα κατά τον ύπνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στο σπίτι χρησιμοποιώντας ένα μικρό, φορητό οξύμετρο εξοπλισμένο με μονάδα μνήμης που μπορεί να καταγράψει μια πλήρη νύχτα δεδομένων οξυγόνου και παλμών. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσει στη διάγνωση πνευμονικών προβλημάτων, άπνοιας ύπνου και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο. Ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να παραπεμφθείτε σε ειδικό για τις διαταραχές του ύπνου.
Αέριο αρτηριακό αίμα με συν-οξυμετρία
Το αέριο αρτηριακού αίματος είναι μια κοινή δοκιμή δείγματος αίματος που μετρά τα επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα για να προσδιορίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Μια εξέταση αρτηριακού αερίου αίματος χρησιμοποιεί αίμα που λαμβάνεται από μια αρτηρία, συνήθως από τη θέση σφυγμού στον καρπό. Εκτός από τη μέτρηση του επιπέδου οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας, αυτή η δοκιμή θα μετρήσει το pH του αίματος και τα επίπεδα όξινου ανθρακικού άλατος. Οι μη φυσιολογικές τιμές για το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και το pH μπορεί να υποδηλώνουν αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων, στη λειτουργία της καρδιάς και της κυκλοφορίας, στη λειτουργία των νεφρών ή σε άλλα προβλήματα.
Η συν-οξυμετρία μετρά τα επίπεδα των ενώσεων που ονομάζονται καρβοξυαιμοσφαιρίνη και οξυαιμοσφαιρίνη στο αίμα. Ο σκοπός της συν-οξυμετρίας είναι η ανίχνευση ανεπάρκειας οξυγόνου στο επίπεδο των ιστών (υποξία). Για να εκτελέσετε αυτό το τεστ, θα τοποθετηθεί ένα ανώδυνο κλιπ συν-οξυμέτρου στο δάχτυλό σας και μια ακτίνα φωτός θα μεταδοθεί μέσω του αίματος.
Δοκιμή βρογχικής πρόκλησης
Η δοκιμή βρογχικής πρόκλησης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ευαισθησίας των αεραγωγών στους πνεύμονές σας. Στο πρώτο μέρος αυτής της διαδικασίας, θα υποβληθείτε σε δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας (συνήθως σπιρομέτρηση) για να μετρήσετε πόσο αέρα και με τι ταχύτητα μπορείτε να εισπνέετε και να εκπνέετε. Στη συνέχεια, θα εισπνεύσετε μια ουσία που ονομάζεται μεταχολίνη και ακολουθεί μια επανάληψη των δοκιμών πνευμονικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα πριν και μετά θα συγκριθούν για να προσδιοριστεί ποιες μεταβολές υπάρχουν στην αναπνοή σας.
Μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε εισπνεόμενα ή από του στόματος φάρμακα για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από τη διαδικασία. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να μην φάτε για 2 ώρες πριν από τη δοκιμή.
Αλλεργικά τεστ
Η αλλεργία είναι μια ανώμαλη ανοσοαπόκριση σε ορισμένες ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα κοινά συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν συμφόρηση, συριγμό, βήχα, κνησμό, φτέρνισμα, δύσπνοια και ρινική καταρροή. Οι αλλεργίες συνδέονται με διάφορες αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ιγμορίτιδας και του άσθματος.
Μια εξέταση αλλεργίας στο αίμα απαιτεί τη συλλογή ενός μικρού δείγματος αίματος. Το δείγμα εκτίθεται σε αλλεργιογόνο και στη συνέχεια μετράται για συγκεκριμένη απόκριση αντισώματος. Τα αλλεργικά τεστ που πραγματοποιούνται μπορεί να περιλαμβάνουν δοκιμασία ανοσοπροσροφητικού συνδεδεμένου με ένζυμο (ELISA), in vitro δοκιμασία απελευθέρωσης ισταμίνης βασεόφιλου και δοκιμή ραδιοαλλεργιοπροσροφητικού (RAST). Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων μπορεί να βοηθήσουν τον ιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.